Emelkan Sebarang Pertanyaan Ke: ABC2109@moe.edu.my

Peranan PIBG & Lembaga Pengurus Sekolah

PIBG dan Lembaga Pengurus Sekolah adalah satu penubuhan yang diceburi secara sukarela. AJK yang dipilih perlu menitikberatkan ciri-ciri keikhlasan, pengorbanan masa, wang ringgit dan tenaga. Fungsi PIBG dan Lembaga Pengurus Sekolah ialah membantu sekolah dalam pelbagai aktiviti demi kebaikan anak-anak yang belajar di sekolah tersebut. Selain dari itu juga PIBG dan Lembaga Pengurus Sekolah juga berperanan mencari sumbangan dari ahli dan orang ramai samada berbentuk wang, material mahupun tenaga bagi faedah para pelajar. PIBG dan Lembaga Pengurus Sekolah yang ditubuhkan adalah bertujuan untuk mewujudkan permuafakatan antara ibu bapa dan guru di sekolah yang berkenaan. Permuafakatan seumpama ini diharapkan dapat membina kesefahaman tentang tugas dan tanggungjawab bersama dalam usaha untuk meningkatkan mutu pengajaran guru-guru dan pembelajaran murid di sekolah, selain mempertingkatkan kerjasama dan perkongsian antara pihak sekolah, ibu bapa, dan komuniti setempat.

Antara peranan yang boleh dimainkan oleh PIBG dan Lembaga Pengurus Sekolah terhadap pencapaian akademik di sekolah ialah membantu dan menambah sumber kewangan sekolah bagi menambah baik dan meningkatkan kemudahan di sekolah iaitu dengan menubuhkan tabung pendidikan yang bertujuan untuk kebajikan dan manfaat kepada sekolah dan para pelajar. PIBG dan Lembaga Pengurus Sekolah juga berperanan membantu dan menambah usaha sekolah untuk memenuhi kehendak-kehendak dan keperluan-keperluan kebendaan para pelajar dalam kegiatan-kegiatan mereka seperti aktiviti kelas tambahan dengan memberi sumbangan kewangan untuk membeli buku latihan atau buku kerja bagi meringankan beban pelajar yang kurang berkemampuan.

Selain itu PIBG dan Lembaga Pengurus Sekolah juga berperanan menganjurkan aktiviti-aktiviti yang dapat menambahkan minat para pelajar untuk belajar dan mendapat keputusan yang cemerlang dengan mengadakan program motivasi, seminar dan bengkel. Dengan adanya program-program sebegini secara tidak langsung akan memberi kesedaran dan semangat kepada para pelajar untuk belajar dan  berjaya. PIBG dan Lembaga Pengurus Sekolah juga berperanan membantu pihak sekolah menangani pelajar bermasalah dengan bekerjasama mengadakan program pemulihan akhlak, kem bina semangat dan sesi kaunseling yang bertujuan memberi kesedaran, keinsafan dan semangat untuk belajar dan berjaya dalam pelajaran. Hal ini bukan sahaja dapat mengurangkan masalah disiplin di sekolah malah dapat meningkatkan prestasi akademik para pelajar.

Di samping itu, PIBG dan Lembaga Pengurus Sekolah juga berperanan sebagai entiti utama yang membolehkan kelompok ibu bapa dan guru berkongsi dan bertukar pendapat serta maklumat mengenai pendidikan semasa dan method untuk meningkatkan lagi prestasi akademik dan kokurikulum pelajar iaitu dengan membuat pemantauan dari semasa ke semasa di sekolah. Ia turut memberi peluang kepada ibu bapa dan guru untuk sama-sama memperbaiki taraf pendidikan anak-anak mereka Dengan itu sebarang masalah dan kerumitan yang dihadapi dapat diatasi hasil dari perbincangan dan kerjasama antara PIBG dan Lembaga Pengurus Sekolah dengan pihak sekolah.

Kesimpulannya,memang tidak dapat dinafikan peranan dan tanggungjawab PIBG dan Lembaga Pengurus Sekolah di sesebuah sekolah memberi kesan kepada kemajuan dan percapaian sekolah kerana persatuan berkenaan menjadi medium untuk mencetuskan hala tuju dan matlamat sekolah ke arah kecemerlangan pendidikan. PIBG dan Lembaga Pengurus Sekolah juga turut membantu pihak sekolah dalam pembangunan modal insan dengan memberi tumpuan kepada sistem nilai, aspek disiplin, sahsiah, akhlak, dan jati diri pelajar bagi melahirkan generasi pelajar yang berkualiti, bersepadu dan seimbang dari segi jasmani, rohani, emosi dan intelektual.

2 comments:

 1. PLS PROVIDE PIBG SCHOOL FUND BANK AC NO. FOR PUBLIC DONATION

  ReplyDelete
  Replies
  1. Selamat pagi Encik/Puan.

   Kami pihak sekolah tidak dapat mendedahkan nombor akaun bank sekolah / PIBG walau apa sekalipun ditempat terbuka seperti ini. Sekiranya berminat untuk membuat sumbangan kepada sekolah, Encik/Puan haruslah datang ke pejabat sekolah pada waktu pejabat bagi mendapatkan maklumat cara-cara sumbangan yang boleh dilakukan.

   Terima kasih.

   Delete

Penafian

Pihak SJK(C) Pasir Pinji 1, Ipoh tidak bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan atau kerosakan yang dialami kerana menggunakan maklumat dalam portal ini.Notis Hak cipta

Semua Hakcipta Terpelihara. Sebarang salinan perlu mendapat keizinan dari pihak sekolah.

Hubungi Kami

SJK(C) Pasir Pinji 1,
Jalan Padang, Pasir Pinji,
31650 Ipoh,Perak.
Emel : abc2109@1bestarinet.yes.my
Telefon / Faks : +6053211735

Waktu Pejabat
Isnin-Khamis
08:00 - 13:00 & 14:00 - 17:00
Jumaat
08:00 - 12:15 & 14:45 - 17:00