Emelkan Sebarang Pertanyaan Ke: ABC2109@moe.edu.my

Sambutan Hari Kemerdekaan SJK(C) Pasir Pinji 1 Tahun 2014

Setiap tahun, pada 31 Ogos, negara kita menyambut ulang tahun Hari Kebangsaan. Perayaan ini disambut sebagai memperingati tarikh negara kita mencapai kemerdekaan pada 31 Ogos 1957. Pada hari tersebut, Jalur Gemilang akan dikibarkan di tempat-tempat tertentu. Antara tempat tersebut termasuklah pejabat,sekolah, rumah kediaman, kedai dan bangunan kerajaan.

SJK(C) Pasir Pinji 1, Ipoh telah mengadakan Sambutan Hari Kemerdekaan pada 29 Ogos 2014 (Jumaat). Sambutan dimulakan dengan aktiviti ‘Fesyen Show’ yang melibatkan guru serta murid membuat rekaan pakaian bertemakan kemerdekaan. Bermacam ragam peserta yang terlibat dalam aktiviti tersebut. Setelah selesai, aktivti seterusnya adalah ‘Catwalk’. Acara ini adalah aktiviti memperagakan pakaian-pakaian yang telah dibuat semasa aktiviti ‘Fesyen Show’. Setelah selesai, cenderahati telah diberi bagi pakaian terbaik.

Majlis sambutan kemerdekaan diteruskan dengan  ucapan oleh Guru Besar, Pn. Chan Yoke Kheng yang seterusnya merasmikan Bulan Kemerdekaan Peringkat Sekolah tahun ini. Tema Kemerdekaan bagi tahun 2014 ini adalah, Malaysia.... Di Sini Lahirnya Sebuah Cinta (KLIK SINI untuk info berkenaan tema kemerdekaan). Selepas berakhirnya ucapan Guru Besar, murid-murid telah diberi soalan-soalan mengenai kemerdekaan secara spontan oleh guru. Ramai murid yang berjaya menjawab soalan-soalan tersebut, dan sebagai balasannya, mereka telah diberi cenderahati daripada pihak sekolah.

Sebagai mengakhiri sambutan Hari Merdeka, murid-murid dan warga sekolah mengibarkan Jalur Gemilang  sambil menyanyikan lagu-lagu patriotik seperti Tanggal 31, Satu Malaysia dan Jalur Gemilang serta laungan Merdeka sebanyak 7 kali. Murid-murid gembira dan bangga apabila mendengar lagu berkumandang di udara. Perasaan kasih dan cintakan negara tertanam dalam jiwa murid-murid.

Lagi gambar KLIK SINI.

0 komen:

Penafian

Pihak SJK(C) Pasir Pinji 1, Ipoh tidak bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan atau kerosakan yang dialami kerana menggunakan maklumat dalam portal ini.Notis Hak cipta

Semua Hakcipta Terpelihara. Sebarang salinan perlu mendapat keizinan dari pihak sekolah.

Hubungi Kami

SJK(C) Pasir Pinji 1,
Jalan Padang, Pasir Pinji,
31650 Ipoh,Perak.
Emel : abc2109@1bestarinet.yes.my
Telefon / Faks : +6053211735

Waktu Pejabat
Isnin-Khamis
08:00 - 13:00 & 14:00 - 17:00
Jumaat
08:00 - 12:15 & 14:45 - 17:00